Ben je eindelijk op het punt in je leven beland dat je na een aantal jaren hard werken en flink sparen je eigen huis hebt kunnen kopen? Gefeliciteerd! Als kersverse huiseigenaar komt er een boel op je af. Eén van de grootste verschillen met een huurhuis is dat je nu zelf verantwoordelijk bent voor alle schade aan je huis. Het is gelukkig mogelijk om je te verzekeren tegen veel van de kosten die je daarvoor moet maken.

inbraak-preventie-dobbenberg

Het huis zelf is voor de meeste mensen hun kostbaarste bezitting, daarom is het belangrijk om dat goed te verzekeren. Een verzekering voor je huis heet een inboedelverzekering. De ‘basisverzekering’ voor een huis is de brand- en inbraakverzekering. Zoals de naam aangeeft, ben je daarmee verzekerd tegen diefstal, brand, ontploffingen en blikseminslag. Net als bij de meeste andere verzekeringen heb je ook hier verschillende gradaties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zelfs het wasgoed dat buiten hangt te drogen mee te verzekeren.

Bij veel verzekeraars ben je verzekerd tot een standaardbedrag van bijvoorbeeld €100.000. Andere verzekeraars willen echter graag dat je een inboedelwaardemeter invult, als indicatie van de waarde van je bezittingen. In sommige (grote) steden vinden verzekeraars dat daar een hoger risico bestaat op schade of diefstal, waardoor de premies daar hoger liggen. Aan de andere kant betaal je weer minder als je kunt aantonen dat je huis goed beveiligd is tegen inbrekers en brand. Je kunt dan van de politie een keurmerk krijgen dat het Certificaat Beveiligde Woning heet. Los van dat je premie lager wordt, is het natuurlijk voor jezelf fijn om te weten dat er maar weinig kans is op narigheid.

Tags: