De eerste positieve berichten over de huizenmarkt kwamen in oktober en eerder schreven we al dat het aantal nieuwbouwwoningen dat in 2014 stijgt. Dit zou zo maar eens hét moment kunnen zijn om een huis te kopen. Wil je samen met je partner een huis kopen? Dan moet er veel geregeld worden en bepaalde (financiële) afspraken moeten jullie goed vastleggen.

Verzekeringen
Verdiep jullie in de voor- en nadelen van gezamenlijk eigendom van een huis en win financieel advies in. Hoe hoog is de hypotheek die jullie maximaal kunnen krijgen bijvoorbeeld? Dat voorkomt uiteindelijk teleurstellingen als jullie een droomhuis vinden, maar het toch niet kunnen betalen. Andere zaken die jullie op financieel gebied moeten bespreken zijn hoe jullie de huishoudelijke kosten gaan verdelen en of jullie een gezamenlijke bankrekening willen of ook voorkeur geven aan gescheiden bankzaken. De verzekeringen zijn ook een punt van aandacht. Waarschijnlijk zijn er verzekeringen die je kan opzeggen, omdat jullie ze dubbel hebben, maar moet je ook nieuwe verzekeringen afsluiten zoals een opstalverzekering. Regel ook je erfenis en pensioen samen, zodat diegene die het langs leeft verzorgd achterblijft.

via: anbo.nl

via: anbo.nl

Samenlevingscontract
Vroeger maakten stellen vaak goed afspraken over geld op het moment dat ze gingen trouwen.  Tegenwoordig wonen steeds mensen samen zonder getrouwd te zijn en dan kan een samenlevingscontract uitkomst bieden. In deze overeenkomst maken jullie afspraken over hoe jullie de kosten van de huishouding verdelen en de verdeling van bezittingen als jullie uit elkaar gaan. Een notaris kan jullie afspraken in een samenlevingscontract vastleggen.

Tags: