houseAls je erover nadenkt om een huis te kopen, dan zal je je goed moeten voorbereiden. Vooral als het de eerste keer is dat je een huis wil kopen, zal je niet precies weten wat je moet doen en is het dus een geheel nieuwe, spannende ervaring.

Als je hebt besloten dat je een huis wilt kopen, dan zal je eerst moeten bepalen wat het budget is. Je kan immers wel beginnen met het zoeken naar een huis, maar als je geen budget hebt voor dat huis, dan is het zinloos om daar tijd en moeite in te investeren. Het vaststellen van het budget is dus een stap die als eerste zal moeten worden uitgevoerd.

Probeer eerst te informeren hoeveel je kunt lenen bij de bank. Banken zijn tegenwoordig niet meer zo vrij in het verstrekken van een hypotheek, dus ze zullen aan de hand van je inkomen precies doorrekenen wat de maximale hoogte van je hypotheek zal zijn. Als je weet hoeveel je ongeveer kunt besteden, dan is het tijd om te kijken of je een leuke woning kunt vinden voor dit bedrag.

Het zoeken naar een woning kan op traditionele manier door een makelaarskantoor te bezoeken en het aanbod aldaar te bekijken, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om online naar een woning te zoeken. Het aanbod op het internet is vaak groter en je kunt bovendien direct de prijzen van allerlei verschillende soorten woningen vergelijken.

een-huis-kopen-de-gouden-regelsAls je een geschikte woning hebt gevonden, dan is het tijd voor een bezichtiging. Het is verstandig om tijdens een bezichtiging een expert mee te nemen, aangezien experts beter zijn in het spotten van gebreken en het kan je dus uiteindelijk veel geld besparen. Daarnaast is het ook belangrijk om niet teveel waarde te hechten aan zaken die eenvoudig kunnen worden opgelost (zoals een lelijke inrichting).

Na het vinden van een geschikte woning zal je contact moeten opnemen met een hypotheekadviseur om de juiste hypotheekvorm en hypotheekverstrekker te selecteren. In de meeste gevallen zullen meerdere offertes worden aangevraagd, zodat je precies kunt vergelijken welke verstrekker voor jou de beste voorwaarden heeft. De adviseur zal een hypotheekadvies geven maar uiteindelijk is het uw eigen keuze.

Daarna is het tijd om over te gaan tot aanschaf van de woning, hierbij zullen de hypotheekakte en de eigendomsakte worden ondertekend en zal de koop worden afgerond. Je zal na het tekenen van de aktes waarschijnlijk nog een tijdje moeten wachten voor je daadwerkelijk de eigenaar van de nieuwe woning bent. Deze tijd kun je gebruiken voor zaken als het storten van de waarborgsom, het afsluiten van de benodigde verzekeringen en het selecteren van een nutsbedrijf.