De laatste jaren blijft het aantal woninginbraken stijgen. In 2012 is het aantal inbraken weer toegenomen tot 91.153. Voor de slachtoffers van een woninginbraak is er naast de vervelende materiële schade, waarbij vaak laptops, telefoons, dierbare sieraden en in de slechte gevallen zelfs auto’s worden gestolen, ook veel psychologisch letsel.  Mensen voelen zich na een inbraak vaak onveilig in hun eigen huis. Er is namelijk een kwaadwillende onbekende in hun persoonlijke ruimte geweest.

woning-inbraken-dobbenberg

Daarom is het een goed idee om je huis goed te beveiligen tegen inbraak. Een alarmsysteem kan helpen, maar is niet altijd de beste oplossing. Zelfs een alarm dat zelfstandig de meldkamer van de politie waarschuwt kan te traag werken, omdat het toch nog even kan duren voordat ze ter plaatste zijn. Een snelle inbreker heeft dan al lang gepakt wat hij wilde hebben en is vertrokken.

Handiger is het daarom vaak om te zorgen dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Leg de laptop daarom voor het slapen gaan niet midden op tafel, maar berg hem op in een kast. Het kan natuurlijk ook helpen om te zorgen dat er niks te zien is door het sluiten van de gordijnen. Het aanbrengen van automatische binnen- en buitenverlichting werkt twee kanten op. Ten eerste geeft het de illusie dat er iemand in huis is als de lichten branden. Ten tweede wil een inbreker zijn vuile werk niet in het volle zicht doen.

Het is ook heel belangrijk om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. Een moeilijk te kraken slot, een extra pinslot, anti-inbraakstrips tussen deur en kozijn,  stevige scharnieren, dievenklauwen en anti-inbraakspijlen kunnen er allemaal voor zorgen dat het nagenoeg onmogelijk wordt om zonder grof geweld in huis te komen. Bovendien helpt het al als een huis er goed beveiligd uit ziet. Veel inbrekers zullen zich niet wagen aan het kraken van een deur waar drie zichtbare sloten op zitten.

Tags: